2018. 11. 09

7 tipp, hogy könnyebben formába lendülj szülés után

Nem kell ahhoz tükörben szelfizgető szuperanyunak lenni, hogy érdekeljen a szülés utáni alakod. Teljesen érthető, ha idővel szeretnél megszabadulni a kilenc hónap alatt felcsúszott plusz kilóktól. A lényeg a mérték és a tempó, illetve a mozgás típusa. Egyedül nagyon nehéz jól csinálni, épp ezért összeszedtünk nektek néhány jó tanácsot.

 A közösségi oldalakon rengeteg olyan kismamát látni, akik szülés után hetekkel már bomba formában fotózzák magukat a tükörben. Bosszantó lehet, de ne hagyd, hogy megzavarják a lelked nyugalmát! Adj időt mindkettőtöknek, és várd ki a megfelelő alkalmat, hogy egy kicsit saját magaddal is elkezdhess foglalkozni. Ne érezd önzőségnek az erre fordított időt! A kisbabádnak egy egészséges, kiegyensúlyozott édesanyára, és harmonikus családi háttérre van szüksége.

 

1. Légy türelmes!

 A szülés utáni első hetekben természetesen időd sem lesz sportolásra gondolni, különösen, ha az első kisbabád gondozod. El kell telnie legalább hat hétnek, hogy kialakuljon valamiféle napi rutin, ami mellett fokozatosan elkezdhetsz mozogni, természetesen csakis az orvosod engedélyével. Ha császármetszéssel szültél, akkor a testednek ennél is több időre lesz szüksége.

 

2. Fokozatosan kezdj el mozogni!

 Ne akarj rögtön egy aerobik órával vagy 5 kilométer futással kezdeni, első lépésnek az is megteszi, ha sétálsz egyet a babával, vagy lépcsőzöl. Otthoni tornagyakorlatokat is végezhetsz, amikbe a babát is bevonhatod, ha például a karodban tartod, amíg elvégzel pár guggolást. A mozgás nemcsak arra jó, hogy leadj a súlyodból és formásabbá válj, de hosszú távon energikusabbá, jobb kedvűvé tesz, és csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát. Ahogy egyre jobban terheled magad, figyeld a tested jelzéseit, ha hamar kifáradsz, medencetáji vagy a hasi fájdalmat érzel, esetleg vérzést észlelsz, lassíts, vagy ha a tünetek súlyosak fordulj orvoshoz!

 

3. Keress társaságot!

A legjobb, ha van lehetőséged kimozdulni otthonról, hiszen kellemes, motiváló társaságban mindig könnyebb folytatni a rendszeres testmozgást. De ha ez nem jön össze, az sem baj, mert az interneten keresztül otthon is kaphatsz támogatást a hozzád hasonló cipőben járó kismamáktól, például tematikus Facebook-csoportokban. A barátnőddel közösen edzhetsz Skype-on keresztül anélkül, hogy utazgatással töltenéd a drága időt, de már a Youtube-on is találhatsz rengeteg 5-10 perces baba-mama tornát.

 

4. Bátran kérj támogatást!

Ne szégyellj segítséget kérni, és ne érezz lelkiismeret-furdalást, ha idővel esetleg másra bízod a kicsit, hogy legyen időd kimozdulni. Legyen szó az apukáról, nagyszülőkről, testvérekről, barátokról, vagy akár fizetett dadusról, vegyél igénybe minden számodra elérhető támogatást. Nem leszel kevésbé jó anya, ha nem mindent egymagad csinálsz.

 

5. Próbálj minél többet aludni!

 A szervezet számára még a testmozgásnál is fontosabb, hogy jusson idő az alvásra is. Ez kisbaba mellett persze csak mérsékelten sikerülhet, de törekedni mindenképp érdemes rá. Általában könnyebben megállja az ember a nassolást és tartja féken a kalóriabevitelt, ha kipihentebb. Ha esetleg azon kapod magad, hogy az alvás és a tornázás között hezitálsz, akkor feltétlen az alvást válaszd!

 

6. Ha teheted, szoptass!

A szoptatás miatt általában napi plusz 500 kalória bevitelére van szükséged, de ennél többet is elégethetsz vele. Egyes szerencsés kismamáknak már ennyi elég ahhoz, hogy a felszedett többletsúlyt leadják, persze az sem példa nélküli, hogy valaki pont ebben az időszakban indul hízásnak. Fontos, hogy amikor elkezded a szoptatás mellett a hozzátáplálást, akkor a kalóriabevitelt is csökkentsd ezzel párhuzamosan. Természetesen nem minden kismama tudja szoptatni a babáját, ha te is közéjük tartozol, akkor bánj egy kicsit óvatosabban a kalóriákkal!

 

7. (L)egyél jól!

Valószínűleg a terhesség alatt már igyekeztél a baba fejlődése érdekében egészségesen táplálkozni, sok kismamát pedig a rosszullétek vagy a gyomorsav kényszerít rá a napi többszöri, kis étkezésekre. Most is helyesen teszed, ha ugyanezt a menetrendet követed, és igyekszel sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, tejtermékeket és magvakat fogyasztani. Ha glutén- vagy laktózérzékeny vagy, esetleg más speciális diétát kell folytatnod, akkor ahhoz tartsd magad, de egyébként nincsen rá okod, hogy egyoldalúan megvonj fontos tápanyagokat a szervezetedtől. A hagyományos értelemben vett fogyókúra pedig a szülés után még szóba sem jöhet, a kulcsszavak: változatosság és mértékletesség.

 

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!