2022. 03. 07

Farkasházi Réka és a Tintanyúl vadonatúj dalokkal érkezik a BabaMama Expóra

Izgalmas programokból ezúttal sem lesz hiány a BabaMama Expón, a zenei produkciók közül igazán fergetegesnek ígérkezik a gyerekek és szülők egyik kedvence, Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncertje. A frontembert, Farkasházi Rékát – aki maga is háromgyerekes anyuka – kérdeztük egyebek mellett arról, hogy miként figyelnek oda a családban a környezettudatosságra és persze az aktuális munkáiról mesélt.

Az idei BabaMama Expo kiemelt témája a környezettudatosság. Mennyire fontos ez számodra, hogyan próbálod a gyerekek életébe nap mint nap bevinni ezt a szemléletet?

A gyerekek mintákat követnek: ha a család környezettudatosan él, akkor számukra az lesz a természetes. Amit otthon és az iskolában látnak, hallanak, aszerint fognak cselekedni. Manapság az óvodák, iskolák nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, mi otthon pedig igyekszünk szintén odafigyelni. A szelektív hulladékgyűjtés például szerintem már nem is kérdés, ez a minimum, amit mindenki megtehet. Mi emellett szűrt vizet iszunk palackozott ásványvíz helyett, továbbá sok mindent megtermelünk a kertünkben, komposztálunk is. Tavaszi tervem, hogy megcsináljuk az AbracadabraWorld Óvd a Földanyát! programját, amikor 4 héten keresztül minden nap igyekszünk valamit beépíteni egyszerű gyakorlatok által a mindennapjainkba. De nem csupán otthon vagyok környezettudatos, a zenekarral a turnékon figyelünk, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, palackozott italok helyett például mindannyian kulacsot használunk. A zenénken keresztül szintén próbáljuk edukálni a közönségünket, sok dalunk van ebben a témakörben.

18, 13 és 4 éves gyerekek édesanyjaként milyen praktikákat tudsz megosztani más anyukákkal a babaholmik beszerzésével kapcsolatban? Ezt például hogyan lehet minél környezettudatosabban megvalósítani?

Az első gyereknél még kevésbé voltunk rutinosak, de már akkor is csak a legszükségesebb dolgokat vettem meg, igyekeztem elkerülni, hogy mindenféle kütyüt halmozzunk fel. Juga Veronikával egyszerre voltunk várandósak, ezért szerencsére sokat segítettünk egymásnak, közösen valahogy könnyebben fedeztük fel és gondoltuk át, hogy mire lesz szükségünk. A harmadik terhesség során már nyilván sokkal rutinosabbak voltunk, és addigra a babaholmik piaca is változott, bővült. Az én igényeim viszont nem igazán változtak a fiam megszületése óta, ezért a kisebb lányomnál se szereztem be túl sok dolgot, hiszen sok mindenünk eleve megvolt. Számos babaholmi ment körbe a család, barátok között: ruházat, autós ülés, járóka, játékok. Rengeteg olyan játékunk van, ami még a nagy fiamé volt, de a kislányom is imád velük játszani. Túlvásárlás, halmozás helyett célszerűbb megfontoltan válogatni szerintem, amit csak lehet, érdemes félretenni és családon, baráti körön belül továbbadni, cserélgetni.

Hogy telik majd a tavaszotok? Készültök-e például a húsvétra, ha igen, milyen családi hagyományokat tartotok ilyenkor?

A tavasz sok munkával telik majd, folyamatosan koncertezni fogunk országszerte, több húsvéti rendezvényen is fellépünk. Húsvétra közvetlenül előtte szoktunk készülni, dekorálással, tojásfestéssel, tradicionális ételekkel.

A koronavírus-járványból is alig jöttünk ki, de máris újabb kihívással nézünk szembe a mindennapokban. A jelenlegi háborús helyzetről hogyan kommunikáltok a családon belül?

A nagy gyerekeink pontosan tudják, hogy mi zajlik a világban. Mi testközelből éljük át, ugyanis befogadtunk egy családot. Szerencsénk van, mert a segítő oldalon vagyunk, remélem sosem kerülünk hasonló helyzetbe. Felmérhetetlen az a kár, amit a világnak okoz ez a háború és csak reménykedhetünk, hogy mihamarabb véget ér.

Min dolgozol mostanában a filmes, illetve színházi vonalon?

Jelenleg két filmes produkcióban forgatok, ezekről még nem árulhatok el semmit. Emellett játszom az Újszínházban, valamint egy új előadásra készülünk az Átriumban a zenekarral. Ez egy ún. koncertszínházi produkció lesz: a darabot én írtam és vadonatúj dalokkal töltjük meg, ez egy merőben új kihívás a részünkről, még nem csináltunk hasonlót az immár 15 éves zenekar történetében.

Hogyan tudsz egyensúlyozni a munkád és a családod között? Milyen segítséget kapsz ehhez a mindennapokban? 

Mindenképpen kell hozzá egy jó adag tudatosság, előre tervezés. Komoly logisztikája van nálunk a hétköznapoknak, hogy kinek mikor hol kell lennie, ráadásul a 3 gyerek mellett 2 kutya és 3 cica is van a családban. Szerencsére a férjem mindenből kiveszi a részét, és a szüleim is nagyon sokat segítenek, akik pár hónapja költöztek Ceglédről a közvetlen közelünkbe. Például ha én nem tudnám éppen ebéddel várni a gyerekeket a suli után, akkor a nagyihoz mennek át enni. És van egy szuper pótnagyink is, rá is számíthatunk, ha például Tamaráért nem érnék oda az oviba. Ha hétvégén dolgozom, akkor mindig figyelek arra, hogy jusson idő a hétköznapokon közös játékra, beszélgetésre, családi vacsorára. A család mindig, minden körülmények között az első helyen kell, hogy legyen.

Az idei BabaMama Expo kiemelt fellépője lesz a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar. Mire számíthatnak a látogatók?

Ez a fellépés is a tavasz-nyári turnénk része lesz, végre kiszabadulva a karanténból. Készülünk az új lemezre, vadonatúj repertoárral, friss dalokkal érkezünk az expóra is. Az új album Társasjáték címmel fog megjelenni ősszel. A dalokhoz ezúttal társulnak majd versek, ezeken dolgozunk mostanában. Úgy gondoljuk, hogy az élet maga is egy társasjáték, ezért választottuk ezt a tematikát. 

Farkasházi Réka és a Tintanyúl fellépése mellett további változatos programok várnak a BabaMama Expó standjainál és színpadán egyaránt 2022. április 29. és május 1. között a Budapest Arénában. Itt a helyed, ha érdekel az egészség, nevelés, divat, játék és minden, ami babának és mamának fontos lehet!

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!