2019. 11. 19

4 alapdarab, amire szinte azonnal szükséged lesz, ha kisbabát vársz

Nagy pocak ide, nagy pocak oda, nem feltétlenül kell egy szekérre való ruhát felhalmoznod a várandósság kilenc hónapja alatt. Olyan kapszulakollekciót érdemes összeállítani, melyben az egyes darabok kevésbé karakteresek, így alkalomtól függően jól variálhatóak. Matheidesz Dóra, a b.boom kismamadivat szakértője azt javasolja, hogy szépen apránként töltsük fel alapdarabokkal a szekrényt, így gazdaságosan tervezhetjük a kismamagardróbot.

Farmer és/vagy leggings

A kismamanadrág megvásárlását a legtöbb várandós nő próbálja az utolsó pillanatig halogatni, sokan a pulcsi alatt inkább kigombolják vagy összegumizzák a nadrágot, mintsem megválnának az imádott farmertől. Ez nem jó taktika, hiszenakkor járunk a legjobban, ha a kismamanadrágot már az első olyan akalommal megvásároljuk, amikor kényelmetlenül érezzük magunkat. Egyfelől sem a babának, sem az anyának nem jó, ha szorít a nadrág, másfelől minél hamarabb beszerzed, annál tovább tudodhasználni, így nem fogod felesleges pénzkidobásnak érezni. 

„Kismamanadrág és kismamanadrág között óriási különbség van, ezért azt javaslom, hogy vásárlás előtt alaposan térképezze fel mindenki a kínálatot. A kényelem elsődleges, amit úgy lehet a legkönnyebben tesztelni, ha az üzletben többször leülünkés előrehajolunk a nadrágban”– figyelmeztet a szakember, hangsúlyozva, hogy elsőre egy kismamafarmer vásárlását javasolja, hiszen az egy olyan alapdarab, amit szinte mindenki hord a hétköznapok során. 

Akiknek a munkahelyén a business look az elvárás, nekik az első időszakban a szoknyás, ruhás szettek javasolhatóak kismama harisnyával vagy leggingssel kombinálva. Fontos, hogy ne hagyományos kialakítású darabokat válassz, mert pont ott fognak szorítani, ahol nem kellene. Emellett az anyagösszetétel sem mindegy, hiszen a hormonháztartás megváltozása miatt érzékennyebbé válhata kismama bőre, és ami szúrhat, az szúrni is fog.A legjobb, ha a leggings varrás nélküli, elasztikus, légáteresztő és vízelvezető, mint egy jó minőségű sportruházat. 

Fehérnemű

A mell általában már a terhesség első trimeszterében növekedésnek indul, fájdalmassá, érzékennyé válik, így a régi melltartók hamar kényelmetlenné válhatnak. Sok kismama nem tudja elviselni magán a merevítős, szivacsos fazonokat, ezért a szakember a rugalmas, varrás nélküli típusokat ajánlja, melyek szinte észrevétlenül simulnak a bőrre. Ha szeretnénk gazdaságosan hozzáállni a vásárláshoz, akkor érdemes olyan melltartókat vásárolni, amik később, a szoptatás időszakában is használhatóak lesznek. A nőknek ilyenkor is fontos szempont, hogy a fehérnemű csinos legyen, ezért a testszínű darabok helyett feketét vagy fehéret érdemes választani.

Tunika, ingruha

Egy jó kapszulakollekcióban kiemelt helyen szerepelnek a ruhák, hiszen a kiegészítők variálásával többféle outfitet is kihozhatunk belőlük. Amennyiben nem szeretnéd a családi kasszát nagyon megterhelni, érdemes szolíd mintázatú darabokat keresni.

„Az egyszínű vagy hosszában csíkos a legjobb választás, mindkettő jól kombinálható, a csíkos ráadásul nyújtja az alakot. A nagymintás ruhákat kevésbé javasoljuk ebben az időszakban, ráadásul túlságosan meghatározó stílusúak alapdarabnak” – mondja Dóra. A midi fazonú, lábszárközépig érő ingruhák különösen trendinek számítanak manapság, ráadásul ezeket a szülés után is ki tudod használni. 

Télikabát

A variálható ruhadaraboknak hála ma már léteznek többfunkciós télikabátok, így aki nem szeretné a terhesség után a szekrény mélyére süllyeszteni a kismamatélikabátját, az választhat többféle fazonból. A variálhatóság szempontjából vannak 2in1 és 3in1 típusok, a kicipzározható betéteknek köszönhetően az egyik szülés előtt és a várandósság teljes ideje alatt hordható, míg a másik típussal ezeken felül a kisbaba hordozása is megoldható kényelmetlenség nélkül.

„Akik téli hónapokban szülnek, és szeretnék hordozni a babájukat, azoknak egyértelműen a 3in1 típusú kabátokat javasoljuk, hiszen egy vastag télikabátra nagyjából lehetetlen feltenni még egy hordozót is. Azoknak, akik tavaszra vagy nyárra vannak kiírva, a 2in1 fazont ajánlom, hiszen nekik az elől hordozás a baba súlya miatt télre már nem lesz opció” – részletezi a szakember. 

+1 egy tipp

A közelgő ünnepekre való tekintettel két alkalmibb jellegű ruha beszerzését is javasoljuk a kismamáknak: érdemes egy egyszerűbb pamutruhával és egy mutatósabb, például csipkebetétes ruhával készülni az adventi, karácsonyi estékre. „Ha végiggondoljuk, nagyjából 3-5 olyan alkalom van egy átlagos kismama esetében karácsonykor és szilveszterkor, amikor meg kell jelennie. Két ruhával és jó kiegészítőkkel ennyi esemény abszolút kivitelezhető úgy, hogy közben ne legyen az a rossz érzésünk, hogy minden fontos alkalommal ugyanazt a szettet viseljük.”

Nem kell tehát sok ruhát vásárolni, csak ügyesen kell választani. A megfontolt döntéshez azonban szakértői segítségre is szükség van időnként. November 22-24. között tarts velünk a 2019-as BabaMama Expón, ami az ország legnagyobb várandósoknak szóló eseménye és válogass a legjobb kismamadivattal foglalkozó kiállítók kínálatából. A háromnapos eseményen a témában jártas szakemberek és további 200 kiállító várja az érdeklődőket. Tájékozódhattok szoptatási és étkezési témákban, megismerkedhettek bio babatermékekkel, lesz névválasztási tanácsadás és Kismama Henna is, valamint tapasztalt sztáranyukákkal is beszélgethettek.

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!